vmbo
Nieuws VMBO Maastricht
13 February 2017 – 

Energiedrankjes op een gezonde school

Als school willen we het gebruik van energiedrankjes op school ontmoedigen. Door de hoeveelheid calorieën en oppeppende stoffen zijn energiedrankjes geen gezonde keuze. Energiedrankjes horen daarom niet thuis in een Gezonde School. Samen met de ouders willen we het gebruik van energiedrankjes terugdringen bij onze leerlingen.

Advies
Het Voedingscentrum adviseert om het gebruik van cafeïnerijke producten te matigen. En raden het gebruik van cafeïne af voor kinderen onder de 13 jaar. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar krijgen het advies om het gebruik van cafeïnerijke producten zoals koffie en energiedrankjes te beperken tot maximaal 1 consumptie (= 1 blikje van 250 ml) per dag.

Effecten energiedrankjes
Energiedrankjes zijn een rage onder scholieren. Ze denken dat hun concentratie toeneemt en vermoeidheid wordt onderdrukt. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bijna de helft van de jongeren zegt niets te merken van het zogenoemde stimulerende effect. Tweederde van de jongeren krijgt zelfs te maken met nadelige effecten van het drinken van energiedrankjes. Ze ervaren klachten, zoals hyperactiviteit, moeilijk kunnen slapen, rusteloosheid en uiteindelijk heel moe worden.

Deel deze pagina op: