22 June 2018

Alle examens VMBO Maastricht ongeldig verklaard

Maastricht 22 juni 2018

PERSBERICHT

Alle examens VMBO Maastricht ongeldig verklaard

De Onderwijsinspectie heeft op 22 juni aangekondigd alle 353 eindexamens 2018 van het VMBO Maastricht ongeldig te verklaren. In het schoolexamen zijn door de inspectie op grote schaal en over de volle breedte van alle vakken onregelmatigheden geconstateerd. De leerlingen en hun ouders zijn vandaag geïnformeerd over de bevindingen van de inspectie en volgende week over de wijze waarop de leerlingen alsnog en op zo kort mogelijke termijn hun diploma kunnen behalen. Dat heeft de hoogste prioriteit.

Het zogenaamde Programma voor Toetsing en Afsluiting (PTA) biedt een overzicht van alle verplichtingen en prestaties waar een leerling aan moet voldoen om aan het landelijk eindexamen te kunnen deelnemen.

Uit onderzoek dat de onderwijsinspectie vanaf 19 juni heeft verricht kwam aan het licht dat er bij vrijwel alle examenleerlingen hiaten zijn in het schoolexamen. Ook werd het cijfer 1 opvallend vaak gegeven (in de meeste gevallen bij het niet inleveren of afronden van een werk) zonder dat hiervoor de verplichte toestemming van de schooldirectie is gegeven.

De Inspectie constateert dat de schoolexamens niet afgerond waren en dat om die reden de leerlingen niet gerechtigd waren om aan het landelijk centraal examen deel te nemen.

De Onderwijsinspectie heeft alle 353 eindexamens 2018 ongeldig verklaard.

VMBO Maastricht maakt voor elke leerling een plan om op zo kort mogelijke termijn het diploma te kunnen behalen.

Dit individuele plan bestaat uit het inhalen van de missende onderdelen van het schoolexamen en uit het overdoen van die vakken van het landelijk centraal examen waar de hiaten bij het schoolexamen zijn geconstateerd.

De directie van VMBO Maastricht en het bestuur van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs betreuren deze gang van zaken zeer. Interim-directeur Loek de Veen van VMBO Maastricht: “Bij mijn aantreden in maart van dit jaar trof ik een zeer toegewijd docentencorps aan. Tegelijkertijd is gebleken dat docenten zich onvoldoende bewust zijn van regels en procedures. Dit laatste vormt de oorzaak van de onregelmatigheden met verstrekkende gevolgen voor de betreffende leerlingen. Ik vind dit verschrikkelijk. De zorg voor deze leerlingen heeft op dit moment onze hoogste prioriteit.”

Voor nadere informatie: Paul ’t Lam (mediawoordvoerder) 0655 301301

Deel deze pagina op: